Wapenboeken & Wapencollecties

Armorial Bellenville – 1364-1386

Wapenboek Beyeren, Claes Heynenzoon – 1405

Wapenalbum van familiewapens Bommelerwaard, Van der Zalm

Wapenboek Gelre, Claes Heynenzoon – 1370-1395

Heraldry of the World (vooral overheidswapens), heraldry-wiki.com

Monumenta handschriften, Aernout van Buchel – 1625-1650

  • Volledige digitale weergave (Via Het Utrechts Archief)
  • Bestaat, onder de rubriek ‘inventaris’, uit de drie delen:
   • ‘Monumenta passim in templis ac monasteriis Trajectinae urbis atque agri inventa (Monumenten en familiewapens in de Utrechtse kerken en kloosters)
   • Inscriptiones monumentaque in templis et monasteriis Belgicis inventa (Inscripties en monumenten gevonden in Belgische [d.w.z. Noord- en Zuid-Nederlandse] kerken en kloosters)
   • Monumenta quaedam sepulcralia et publica (Monumenten en familiewapens in de drie noordelijke steden Leeuwarden, Groningen en Emden)

Nederlandsche Familiewapens, Henri Kits Nieuwenkamp

4 delen, te vinden via Delpher

Bibliothèque municipale de LilleCollectie manuscripten

Armorial Général (De Rietstap), Johannes Rietstap, 1861 – 1887

Wapenboek Vorsterman van Oijen – 1885 en 1890

Tussen 1885 en 1890 verscheen bij J.B. Wolters, Groningen het driedelige werk, het Stam- en wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche familiën van dhr, Antonie Abraham Vorsterman van Oijen (1845-1912). Ondanks veel fouten is dit een standaardwerk binnen de Nederlandse Heraldiek. Vooral de vele gekleurde wapens zijn zeer fraai weergegeven. Deze afbeeldingen worden ook vaak los, of ingelijst, te koop aangeboden. Samen met ‘De Rietstap’ is dit werk helaas ook vaak misbruikt om wapens ten onrechte aan families te koppelen. Zelfs het met ‘knip-en-plakwerk’ samenstellen van niet bestaande wapens, bestaande uit stukjes van verschillende afbeeldingen uit de werk, is helaas voorgekomen. Alle afbeeldingen zijn, als losse wapens, toegankelijk gemaakt op de website ‘Heraldy of the World’.

Wappenwiki


Hoewel er naar gestreefd is correcte informatie te verschaffen op het moment waarop deze is geplaatst, kan niet worden gegarandeerd dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist of op de externe locatie beschikbaar is. Aan de inhoud van dit webportaal kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.