Dag van Heraldiek

Het NGH probeert jaarlijks een Dag van Heraldiek (Salon d’Héraldique) te organiseren in een geschikte heraldische omgeving.

Heeft u tips over een goede locatie voor een volgende Heraldische Dag of wilt u zich misschien aanmelden als spreker? Dat horen wij dan natuurlijk graag. Stuurt u in dat geval s.v.p. een e-mail aan onze vice-voorzitter Hans Duitgenius, duit77@Gmail.com


De Heraldische Dag voor 2022 vindt plaats op 15 oktober in de Catharinakapel in Harderwijk.

Adres: Klooster 1, 3841 EN Harderwijk. > Google maps: https://goo.gl/maps/sMyxrzWmanJKCZK3A

Goed bereikbaar met openbaar vervoer 2 minuten lopen van bushalte ‘Harderwijk Centrum’ (17 minuten lopen vanaf het treinstation).

Ruime parkeermogelijkheden in de omgeving. Op ca. 240 meter, 3 minuten lopen, vindt u bijvoorbeeld de Houtwalgarage > Google maps: https://goo.gl/maps/gSZNFZmj8G1n32QZA

 Programma:

Inloop 10.30 uur

Twee heraldische lezingen.

in de ochtend: dr.ir. Ralf Hartemink van de universiteit van Wageningen:

Het wapenboek van Gerrit Hesman van 1708 – De overheidswapens in het 2e deel.

in de middag: Prof. dr. Luc Duerloo van de universiteit van Antwerpen:

When the Saints went marching in – De afbeeldingen van heiligen in de gemeentelijke heraldiek van de Lage Landen.

en

Fred van der Zwan, secretaris van de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland (WGOD) neemt ons daarna mee in zijn Onderzoek naar wapenbrieven en adelsdiploma´s in Duitsland en Oostenrijk.

Ralf Hartemink richt een Heraldische tentoonstelling in, in overleg met Klaas Padberg Evenboer.

Heraldische Markt, met de deelnemers:

  • Rob Meijerink – Antiquariaat met heraldische boeken.
  • CBG afdeling Heraldiek.
  • Prisca van Dessel – Heraldisch schilder.
  • William Coolen – Heraldisch schilder en heraut.
  • Trudie Demoed – Kalligraaf en heraldisch schilder.
  • Iwan Klein – Zegelringen.
  • Nederlands College Heraldiek (NCH), wapenregistraties.
  • NGH, o.a. wapenregistraties, Blazoen en website.

Kosten deelname:

Vrienden en partners: € 30,-; Niet vrienden: € 35,-

Deelnamekosten graag overmaken op rekening:

NL52INGB 0006741457 t.n.v. Ned. Genootschap v. Heraldiek.

Onder vermelding van HD

Graag uw deelname mailen naar:

Hans H. Duitgenius

vice-voorzitter NGH

0638 268 193

duit77@gmail.com


2021  – Utrecht

Geïnteresseerden in heraldiek konden op 9 oktober 2021, ondanks nog steeds kleine beperkingen door de Corona-maatregelen, weer genieten van een ‘Heraldische Dag’.

De dag werd gehouden in de inspirerende locatie van het Maltezer Huis aan de Nieuwegracht 14 te Utrecht, waar we te gast waren bij de kanselarij van de ‘Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Malta – Associatie Nederland’. De verzorging  was verder een samenwerking tussen het Nederlands Genootschap voor Heraldiek (NGH) en het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht en Wapenkunde (KNGGW).

Wapenstoelen

Stoelen in het Maltezer Huis

Na een inleiding op de Orde en het Maltezer Huis door dhr. Jan-Willem van Oldeneel tot Oldenzeel, oud-Kapittellid, hebben tijdens het programma hebben nog twee sprekers ons meegenomen in de bevindingen van hun interessante onderzoeken. De eerste spreker was de heer Jelle Terluin, heraut Frisia I en tweede voorzitter van de Fryske Rie foar Heraldyk. In zijn lezing Rouwborden en Heraldiek nam hij de toehoorders mee naar de Friese Kerken. In de middag nam de heer Klaas Padberg Evenboer ons mee in zijn ontdekkingen in de lezing Hendrik van Heessel, wapenkoning der Ruwier: Herkomst, nageslacht en oeuvre.

Naast de genoemde lezingen viel er van alles te ontdekken op de ‘Heraldische Markt’ met heraldische literatuur, heraldische kunstenaars en aanverwante verenigingen en organisaties en tijdens de rondleidingen door het pand en de kapel. Ook was er vanzelfsprekend ruim plaats voor ‘ontmoeting en gesprek’ met mededeelnemers.

Wapens van overledenen in de kapel


2020 – geen

Ook heraldisch Nederland is niet ontkomen aan de gevolgen van het Corona-virus in 2020. Hoe goed de situatie er voor die zomer ook uitzag, de verwachting was wel dat de 1,5 afstand nog nodig zou zijn. Hierdoor hebben we moeten besluiten de Heralsische Dag te verplaatsen naar 2021. Gezondheid ging in 2020 niet samen met ontmoeten, lezingen en onze heraldische markt.

Hoewel we teleurgesteld waren geen mooie dag voor u te kunnen organiseren bleek het een goede beslissing te zijn geweest. Vlak voordat de Heraldische Dag oorspronkelijk gepland stond liepen de besmettingen weer sterk op, het bleek de start van de 2e golf.


2019 – geen

Helaas is het ons niet gelukt om in 2019 een heraldische dag te organiseren. De implementatie van de prachtige collectie Nagtegaal op onze website koste meer tijd dan was verwacht.


2018 – Haarlem

Op zaterdag 10 november 2018 hebben wij, samen met de Sectie Heraldiek van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), een goed bezochte Heraldische Dag georganiseerd in Haarlem.

In de Janskerk, onderdeel van het Noord-Hollands Archief, waren die dag twee presentaties. Guus van Breugel sprak over de familieheraldiek tussen de 16de en 20ste eeuw en Willem de Jong vertelde over de wapens in het hoogkoor van de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem. Tijdens het intermezzo tussen beide sprekers konden de aanwezigen een ronde doen op de Heraldische Markt en reikte Hans de Boo, hoofdredacteur van het ‘Heraldisch Tijdschrift’, de eerste twee exemplaren van ‘de Zilveren Bodebus’ uit. Deze prijs is bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van heraldiek.

Na de laatste presentatie was er de mogelijkheid om in de Grote of Sint-Bavokerk middels een rondleiding zelf de wapens op het hoogkoor te bewonderen. De dag werd afgesloten met een borrel.


2017 – ‘s-Hertogenbosch

Op zaterdag 29 april 2017 hebben we als ‘Dag van Heraldiek’ een geslaagde bijeenkomst gehad in het Zwanenbroedershuis van het ‘Illustre Lieve Vrouwe Broederschap’ te ‘s-Hertogenbosch, met drie lezingen en een heraldische markt (met o.a. boeken, houtsnijwerk en schilders).

Heraldische dag

De heraldische markt in het Zwanenbroedershuis, 2017


2022 Catharinakapel, Harderwijk

Catharinakapel Harderwijk


2021 Maltezerhuis, Utrecht

Wapen Orde van Malta op Maltezer Huis, Utrecht

Open deze link in een nieuw tabblad voor een grotere afbeelding van het raam


2019 en 2020 – geen

Corona - kronen


2018 Grote of Sint-Bavokerk, Haarlem

Zegelringen


2017: ‘s Hertogenbosch

Dag van Heraldiek