Heraldiek, sigillografie, marcologie, genealogie, oud-Wageningen

Op deze website vindt u een overzicht van de door mij gepubliceerde artikelen over de onderwerpen heraldiek (of wapenkunde), sigillografie (of was/lakzegelkunde), marcologie ((hand)merkenkunde), genealogie (familiekunde) en Oud-Wageningen (de geschiedenis van stad en schependom).  Op de pagina Publicatielijsten vindt u deze artikelen gerubriceerd per genoemde categorie.

Rond 1980 raakte ik geïnteresseerd in wapenkunde (heraldiek), sigillografie en merktekens (marcology). Ik schreef vele publicaties over deze onderwerpen, waaronder; een uitgave op cd-rom (ongeveer 1500 A4-pagina’s en 2.500 foto’s) over wapenschilden van de Veluwe families; een een boek (2 delen) over de 1500 zegels gevonden in het stadsarchief van Wageningen en over wapenschilden in het Provinciaal Archief van Gelderland en het standaardwerk “Wie woonde waar in Wageningen” (ook wel DE DIKKE ZEVEN genoemd).

Ik was een van de redacteuren van het ‘Heraldische Tijdschrift’ en het heraldische en sigillografisch tijdschrift’ Blazoen ‘. Artikelen van mijn hand vindt u ook in tijdschriften als ‘Heraldicum Disputationes’, ‘De Nederlandsche Leeuw’, ‘Oud-Wageningen’ en ‘Veluwse Geslachten’.

Samen publiceerde ik zo’n 250 artikelen; deze zullen in de loop van de tijd allemaal via deze website beschikbaar gesteld worden.

De meest recente artikelen.

Buchelius Band 1

Band 1 gemerkt A, gefolieerd 1 – 77, heeft Buchelius talloze documenten gekopieerd en waar aanwezig de afgedrukte zegels nagetekend. Om dit werk enigszins te verminderen verwijst hij naar andere Banden als hij hetzelfde zegel al heeft nagetekend en afgebeeld. Zo bleven er in Band 1 nog 119 nagetekende zegels over. Meerdere zegels per document…

Vragen: 1. Boerenwapen, 2. Betuwe-wapen, 3. Van Beieren

De eerste drie vragen zijn 1. Wat is een Boerenwapen?, 2. Hoe ziet het Betuwe-wapen eruit?, en 3. Hoe is de rangschikking van de kwartieren van het wapen van Jacoba van Beieren? Buchelius verwijst naar de term Boerenwapen, maar beschrijft niet wat hij er mee bedoelt. Ook gebruikt hij de term Betuwe-wapen met “de lampen”…

Het wapen van bisschop Herman van Horne

Herman, bisschop van Utrecht stamt uit Horningen bij Nordhausen. Zijn familie noemde zich Van Horningen. Hij was bisschop van Utrecht vanaf 1150-tot zijn overlijden op 31 januari 1156. Zijn benoeming tot bisschop werd bevorderd (of doorgedrukt) door keizer Frederik Barbarossa, die naar Utrecht kwam om zijn keuze bevestigd te krijgen. Hij veranderde zijn toenaam Van…

VignetHet standaard werk “Zegels van Wagenvene, Wageningen en andere instellingen in Nederland en het buitenland” nu online!  Lees of download het volledige boekwerk.

Oud-WageningenHet Gemeentearchief Wageningen heeft het standaardwerk ‘Wie woonden waar in Wageningen’ online beschikbaar gesteld op de gemeentewebsite. Het werk, in de volksmond beter bekend als ‘DE DIKKE ZEVEN’ bestaat uit 1902 bladzijden en is een bron van gegevens over huizen in de Wageningse binnenstad en hun bewoners.  In overleg met auteur Anton C. Zeven heeft het Gemeentearchief Wageningen besloten het werk te publiceren op: www.wageningen.nl.