Dag van de Heraldiek

Het NGH probeert jaarlijks een Dag van de Heraldiek (Salon d’Héraldique) te organiseren in een geschikte heraldische omgeving.

Helaas is het ons niet gelukt om in 2019 een heraldische dag te organiseren. De implementatie van de prachtige collectie Nagtegaal op onze website heeft meer tijd gekost dan was verwacht.

We organiseren nu op zaterdag 3 oktober 2020 een heraldische dag (lezingen en een Heraldische markt) in het Maltezerhuis te Utrecht.

U kunt wel vast even terugkijken naar onze vorige heraldische dagen.


2018 – Haarlem

Op zaterdag 10 november 2018 hebben wij, samen met de Sectie Heraldiek van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), een goed bezochte Heraldische Dag georganiseerd in Haarlem.

In de Janskerk, onderdeel van het Noord-Hollands Archief, waren die dag twee presentaties. Guus van Breugel sprak over de familieheraldiek tussen de 16de en 20ste eeuw en Willem de Jong vertelde over de wapens in het hoogkoor van de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem. Tijdens het intermezzo tussen beide sprekers konden de aanwezigen een ronde doen op de Heraldische Markt en reikte Hans de Boo, hoofdredacteur van het ‘Heraldisch Tijdschrift’, de eerste twee exemplaren van ‘de Zilveren Bodebus’ uit. Deze prijs is bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van heraldiek.

Na de laatste presentatie was er de mogelijkheid om in de Grote of Sint-Bavokerk middels een rondleiding zelf de wapens op het hoogkoor te bewonderen. De dag werd afgesloten met een borrel.


2017 – ‘s-Hertogenbosch

Op zaterdag 29 april 2017 hebben we een geslaagde bijeenkomst gehad in het Zwanenbroedershuis van het ‘Illustre Lieve Vrouwe Broederschap’ te ‘s-Hertogenbosch, met drie lezingen en een heraldische markt (met o.a. boeken, houtsnijwerk en schilders).

2018 Grote of Sint-Bavokerk, Haarlem

2017: ‘s Hertogenbosch
1766

1768

This post is also available in: Engels Duits Frans