ANBI en het NGH
ANBI-informatie
Het NGH is op 6 juli 2015 door de belastingdienst aangemerkt als een ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI) met de aanvullende status als ‘Culturele ANBI instelling’. U kunt de geldigheid van onze ANBI-status controleren op de site van de belastingdienst : https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/anbi_zoeken/
Periodieke schenkingen aan onze organisatie zijn hierdoor fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting (box 1). Dit is geregeld in de Geefwet uit 2012. Onze culturele status maakt het mogelijk dat u de belastingaftrek nog extra mag verhogen. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting. (bron: Belastingdienst, januari 2019)
Wie is Wie
Het Nederlands Genootschap voor Heraldiek (NGH) is een stichting met volledige rechtsbevoegdheid, statutair gevestigd te ‘s-Gravenhage en kantoorhoudende te Kemal Atatürkstraat 14, 3573 PA Utrecht. Onder het NGH vallen entiteiten zoals het bestuur, secretariaat, College van Herauten, redactie van het tijdschrift Blazoen, websitecommissie, Gilde der Heraldisch Kunstenaars,.
Bestuurssamenstelling
De stichting NGH wordt bestuurd door het stichtingsbestuur. Op dit moment bestaat het bestuur uit zes leden met de volgende functies:
- voorzitter
- vicevoorzitter
- secretaris
- penningmeester
- bestuurslid (algemeen, 2e secretaris)
- Bestuurslid (website)
Een bestuurslid wordt voor een periode van vier jaar benoemd. Een bestuurslid kan herbenoemd worden per een door het bestuur te bepalen datum. Dit kan direct aansluiten op het moment van aftreden.
Om dit proces te formaliseren en de continuïteit van het bestuur te garanderen is een ‘Rooster van het aan- en aftreden Bestuursleden‘ vastgesteld.
KVK nummer
Het NGH is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de nummers:
- KvK 61969702
- RSIN 854572363
Contactgegevens
Mocht u iets met het bestuur van het NGH willen bespreken, melden of hebt u vragen en/of opmerkingen, dan kunt u te allen tijde contact opnemen met het NGH-bestuur:
Via een e-mail naar:
Uw formele verzoeken ontvangen we graag via:
Secretaris van het NGH
Kemal Atatürkstraat 14
3573 PA Utrecht
Voor vragen of financiële aangelegenheden kunt u direct contact opnemen de penningmeester, via:
Via een e-mail naar:
penningmeester@genootschap-heraldiek.nl
Uw brieven over deze aangelegenheden kunt u sturen naar:
Penningmeester van het NGH,
Akerstraat Noord 43,
6446XC Brunssum.
Doelstelling, missie en beleid van het Genootschap
Het NGH merkt nog steeds dat “heraldiek” bij genealogische organisaties een ondergeschoven kindje blijft, dat dan veelal als een excentrieke hobby wordt gezien. Ook wordt er in de wetenschap weinig tot geen aandacht besteed aan de heraldiek. Ook bij onze ‘volledig heraldische partners’, de Hoge Raad van Adel en de Fryske Rie foar Heraldyk, wordt weinig gedaan aan kennisdeling en -ontwikkeling bij het bredere publiek. Het tegengaan van deze (ook steeds verder afbrokkelende) ontwikkelingen rond het heraldisch erfgoed in Nederland is de aanleiding geweest tot de oprichting van het NGH. Ook in het huidige beleidsplan is deze zorg nog leiden. De doelstelling van het Genootschap is dan ook:
Bevorderen van de uitoefening, het gebruik en de kennis van heraldiek als cultureel erfgoed in Nederland.
Erkenning van de heraldiek door overheden als ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’ zien wij als een belangrijke impuls voor het realiseren van het doel.
Ter invulling van de doelstelling heeft het NGH zichzelf de volgende missie opgelegd:
Zij streeft ernaar om op termijn zoveel mogelijk van de reeds bestaande kennis en krachten op het gebied van de heraldiek in het Nederlandse taalgebied te bundelen, zodat uiteindelijk in ieder geval de kwaliteit van de nationale heraldiek in Nederland gewaarborgd wordt door één instituut, één autoriteit; erkend door heraldici maar bij voorkeur ook erkend door de overheid
Ons beleid kent twee speerpunten ter invulling van het doel en de missie:
Dit onder andere door het uitgeven van het heraldisch blad Blazoen, opbouwen van wapenregisters, organiseren van de “Dag van de Heraldiek” (bijeenkomsten met heraldische thema’s en/of lezingen).
Cultuurhistorie
Het NGH wil het heraldisch erfgoed behouden voor en onder de aandacht blijven brengen van belangstellenden. Naast het genoemde Blazoen en de Heraldische dag streeft het Genootschap naar het borgen van het voortbestaan van (digitale) heraldische collecties die verloren dreigen te gaan. Dit garandeert immers de toegankelijkheid van opgebouwde kennis als bron voor onderzoek en verbreiding van de heraldiek.
Voor de erkenning als ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’ zet het NGH het proces voort voor deze erkenning bij de Nederlandse overheid. Het is haar intentie deze erkenning ook bij de Europese Gemeenschap en de Unesco te verkrijgen. Het NGH trekt daarbij op met diverse internationale partners.
Het Genootschap wil in deze beleidsperiode het maken en gebruiken van heraldische ‘lespakketten’ gaan bevorderen. Hiervoor is in 2024 een Educatiecommissie gestart.
Levende heraldiek
Als Nederlands Genootschap voor Heraldiek maken wij ons sterk voor een goede kwaliteit van de heraldiekbeoefening in Nederland. Deze levende heraldiek wordt door het Genootschap gestimuleerd door het geven van wapenbrieven en het hierbij betrekken van kwalitatief goede heraldisch ontwerpers en schilders. Zij zijn belangrijke partners voor ons in de dagelijkse praktijk, zij bepalen immers mede de kwaliteit van de hedendaagse heraldiek.
Ontwerpers en schilders die onze de zeven pijlers van het ontwerpen en voeren van niet-adellijke familiewapens als uitgangspunt onderschrijven, kunnen ons verzoeken toe te mogen treden tot ons Gilde der Heraldisch Kunstenaars (GHK).
Beleidsplannen
Ons privacybeleid
Verantwoording
Uitgeoefende activiteiten
Financiële jaarverslagen
Beloningsbeleid
Het stichtingsbestuur en de commissieleden ontvangen voor de uitoefening van hun functie geen beloning. Reis en verblijfskosten worden door de betrokkenen zelf gedragen. Kosten die door de bestuurs- en commissieleden voorgeschoten worden namens de stichting en/of in de uitoefening van hun functie worden alleen op basis van een door het bestuur goedgekeurde declaratie vergoed. |